PETICE ZA ZACHOVÁNÍ VEŘEJNÝCH POŠTOVNÍCH SLUŽEB

Stát je vlastník České pošty, poštovní služby si objednává, ale platí jen část nákladů, a to ještě se zpožděním. Pošta každý rok dotuje tyto služby v řádech stamilionů korun!

Poště chybí peníze na rozvoj a investiční záměry i na slušné mzdy pošťáků. Současné ceny energií a pohonných hmot jsou další zátěží pro její hospodaření. Ekonomická situace se rok od roku zhoršuje.

Nejvíce to dopadá na pošťáky, jejichž mzdy jsou nižší o více než čtvrtinu oproti celostátnímu průměru. Pošta dělá zásadní změny v posledních čtyřech letech. Uspořila v ročních nákladech 1 miliardu korun a přesto to nestačí! Bylo zrušeno více než 7000 pracovních míst, pro pošťáky to znamená velký stres, obrovskou zátěž a obavy.

Obrátili jsme se v červnu na ministra vnitra Víta Rakušana otevřeným dopisem, ve kterém požadujeme, aby stát nastavil spravedlivé a férové podmínky pro Českou poštu a pro poskytování poštovních služeb. Dodnes jsme od ministra nedostali odpověď.

Situace je vážná, veřejné poštovní služby a Česká pošta jsou v ohrožení. Peticí za zachování veřejných poštovních služeb vyzýváme stát, aby konečně řešil situaci České pošty a nastavil spravedlivý a ekonomicky udržitelný systém pro veřejné poštovní služby. Musí myslet na občany České republiky a na pošťáky a jejich rodiny.

Podpořte naší petici!

PETICE ke stažení